Doneta prva presuda za mobing u Subotici

Doneta prva presuda za mobing u Subotici

Doneta prva presuda za mobing u Subotici

U Subotici je doneta prva presuda za mobing. Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda u Subotici da je prevodilac sa latinskog jezika u Istorijskom arhivu u Subotici Zorica Mandić prošle godine pretrpela mobing od strane direktora pomenute ustanove. Za odštetu sud joj je dodelio 300.000 dinara. Pokušali smo da stupimo u kontakst sa direktorom Istorijskog arhiva koji je tužen u postupku, ali su nam rekli da je na godišnjem odmoru.

 slika3

Subotičanka, prevodilac sa latinskog jezika Zorica Mandić je više od godinu dana trpela mobing od strane direktore i onda je u aprilu 2011.godine podnela tužbu protiv njega. Kaže da joj se stalno obraćao uz viku, da mu smetaju njene potpetice, smanjio joj platu za 30 odsto i na kraju prebacio da radi u krajnje nehumanin uslovima u “Margit mlin”. Pritisak više nije mogla da izdrži i dala je otkaz prošle godine.

U Osnovnom sudu u Subotici kažu da je od prošle godine zaprimljeno osam predmeta koji se odnose na mobing. U jednom slučaju je doneta presuda, dok u tri stranke su se dogovorile.

Zavisno od težine prekršaja, poslodavci koji se vode kao pravna lica platiće kazne od 100.000 do 800.000 dinara, dok će poslodavci koji su registrovani kao fizička lica morati da plate od 10.000 do 400.000 dinara. Tužba protiv onoga ko zlostavlja može se podneti najduže šest meseci nakon poslednjeg konflikta. Za vreme trajanja postupka, žrtva i svi svedoci zaštićeni su od otkaza, premeštaja sa radnog mesta i sve vreme imaju pravo na punu platu.

Izvor: RTV Yueco 15. 07. 2013