Funkcioneri beogradske policije tuže suprugu načelnika za zlostavljanje na radu

Funkcioneri beogradske policije tuže suprugu načelnika za zlostavljanje na radu

Funkcioneri beogradske policije tuže suprugu načelnika za zlostavljanje na radu

SLIKA 1Grupa funkcionera MUP tužila je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Zoricu Bjelić, suprugu načelnika beogradske policije Stevana Bjelića, za zlostavljanje na radu, saznaje „Blic“.
Tužioci njih osam su na rukovodećim pozicijama u Upravi za strance PU Beograd. Ova tužba u policiji nezvanično se tumači kao kruna sukoba koji tinja s kraja 2012. na relaciji zaposlenih i članova porodice Bjelić.
Odnosi u Upravi za strance pogoršali su se tokom marta ove godine, kada nije niko reagovao u MUP, a kulminirali su poslednjih nedelja, otkako je sve izvesnije da će načelnik beogradske policije Stevan Bjelić biti smenjen i da se za to čeka samo formiranje nove rekonstruisane Vlade.

Izvor „Blica“ navodi da je u Upravi za strance poslednjih nekoliko nedelja otežan i rad zbog mobinga supruge Bjelića, koja je na poziciji zamenika načelnika Uprave. U tužbi u koju je „Blic“ imao uvid, radnici MUP navode da zloupotrebljava svoja ovlašćenja i inicira disciplinske postupke protiv radnika, stvara ambijent u kojem poslovi ne mogu da se obavljaju. U prilog ovim navodima sudu su dostavljeni i zapisnici sa sastanaka uprave. Supruga načelnika obraća se uz pretnje i vređanje.
Sudu su dostavljena i dokumenta koja svedoče o načinu rada Zorice Bjelić, zbog koje su neki od stranih državljana imali probleme s boravkom u Srbiji.
– Situacija u upravi je dodatno komplikovana jer je reč o suprugi našeg šefa Stevana Bjelića, koji je svima nadređen. Ali u MUP niko ne reaguje i nisu postupili u skladu sa zakonom da stranama u sporu predlože posredovanje – kaže izvor „Blica“.
Prema saznanjima „Blica“, u Odeljenju pogranične policije u Beogradu zaposleno je još desetak rođaka i bliskih prijatelja porodice Bjelić koji ne poštuju autoritet neposrednih šefova, već supruge načelnika. Načelniku beogradske policije generalu Stevanu Bjeliću spočitava se u MUP i povećanje teških krivičnih dela u glavnom gradu, međutim, i činjenica da je u upravi zavladao nepotizam. Bjelić je i svog sina Nenada nedavno postavio za zamenika šefa Odeljenja dežurne službe za obezbeđenje objekata u Beogradu, a pre toga je tražio mesto zamenika šefa Interventne jedinice. Supruga načelnika Bjelića je prethodno, kao i sin, promenila više radnih mesta u policiji.
Sukob sa Veljovićem
Nezadovoljstvo radom, ali i ponašanjem generala Stevana Bjelića, kulminiralo je posle verbalnog sukoba na kolegijumu s direktorom policije Miloradom Veljovićem. Do varnica je došlo zbog načina na koji je beogradska policija postupala u slučaju grčkog državljanina koji živi s porodicom u Srbiji, a za koji je odgovorna njegova supruga.

Izvor: Blic.rs 03. 09. 2013.