MOBING I STRAH OD OTKAZA U „JURI“ – radnici u začaranom krugu

MOBING I STRAH OD OTKAZA U „JURI“ – radnici u začaranom krugu

MOBING I STRAH OD OTKAZA U „JURI“ – radnici u začaranom krugu

Dan posle jezive ispovesti radnika „Jure“ o ponižavanjima na poslu, niko u ovom pogonu ne sme ništa da kaže zbog straha od otkaza.

Zaposleni u kompaniji za proizvodnju automobilskih kablova u Leskovcu juče nisu odgovarali ni na pozive ni na poruke novinara „Blica“.

Najhrabriji među radnicima su prekjuče za „Blic“ govorili da im je na poslu dozvoljeno da idu svega dva puta u toalet, i to po dva minuta, a da ih, ako zbog nužde zatraže pauzu treći put, šefovi šalju kod lekara. U strahu od otkaza, niko od radnika nije smeo da priča pod imenom.

Za 1.500 zaposlenih u južnokorejskog kompaniji nije dozvoljeno ni sindikalno organizovanje, ali su sindikati spremni da im pomognu.

– Očekujemo da Socijalno-ekonomski savet razmatra mobing u „Juri“. Ukoliko se to ne dogodi, otići ćemo ispred pogona u Leskovcu kako bismo skrenuli pažnju i javnosti na položaj zaposlenih kojima je potrebno sindikalno organizovanje – kaže za „Blic“ Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnog sindikata Srbije.

Sociolog Srećko Mihailović navodi da radnici u „Juri“ prihvataju ponižavanja zbog ugroženosti egzistencije.

– Ljudi su u bedi, pa su spremni da pod bilo kojim uslovima, za bilo kakve pare, trpe mobing samo da bi prehranili porodicu. Nerealno je da očekujemo da se sindikalno organizuju. Zato bi morala država da reaguje – ističe Mihailović.

S druge strane, u inspekciji rada ističu da su u prethodnom periodu konstantno pratili situaciju u pogonu „Jure“, te da nije bilo razloga da reaguju.

„BLIC“ RAZBIO ZID ĆUTANJA U „JURI“ Tri male nužde – penal

Izmišljotina je da radnici „Jure“ moraju da nose pelene jer im je zabranjeno da idu u toalet, ali je istina da je disciplina gvozdena, sa primesama mobinga.

– Prošle i ove godine smo imali 12 nadzora, a posle 1. maja smo nekoliko dana bili tamo, međutim, nijedan radnik nam se nije požalio. Oni nemaju sindikat, ali imaju Savet radnika koji je mogao da reaguje – kažu u inspekciji.

Ipak, nakon ispovesti u „Blicu“ u inspekciji rada navode da je reč o mobingu, što nije u njihovoj nadležnosti.

– To je u ingerenciji suda jer inspektor rada ne može da arbitrira između poslodavca i zaposlenog. Zato bi radnici morali da tuže poslodavca sudu – kažu u inspekciji.

U Ministarstvu rada nisu ni potvrdili niti demantovali napise da je „Jura“ inspekciji rada pre nekoliko godina poklonila dva automobila, što se povezuje s povlašćenim položajem kompanije.

– Kada već država ne reaguje, potreban je pritisak javnosti da bi se radnici zaštitili – kaže Zoran Stojiljković, profesor FPN.

Kako se vrši mobing

  • psihički pritisak
  • uvredljive reči
  • prekovremeni rad
  • dva upozorenja, pa otkaz
  • zabranjen sindikat

Tražili svoj sindikat

Najsmeliji radnici „Jure“ juče su zvanično preko Sindikata „Sloga“ poslali zahtev Ministarstvu rada za sindikalno organizovanje.

– Ministarstvo ima rok od 30 dana da registruje taj sindikat. Radnici „Jure“ i dalje strahuju da će ostati bez posla kao njihove nekadašnje kolege koje su dobile otkaz čim su to pokušale. Očekujemo da ih sada država zaštiti – kaže Željko Veselinović, predsednik „Sloge“.

 

Izvor: http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/mobing-i-strah-od-otkaza-u-juri-radnici-u-zacaranom-krugu/967h8gn