Očekivao je nagradu, prete mu otkazom

Očekivao je nagradu, prete mu otkazom

Očekivao je nagradu, prete mu otkazom

Živorad Đelić, jedan od najzaslužnijih za izgradnju sistema “Barje”, koji snabdeva vodom Leskovac, podneo je protiv direktorke JP “Vodovod” Kosare Ilić prijavu za mobing pošto je suspendovan s posla.

Podneo prijavu za mobing protiv direktorke: Živorad Đelić

Direktorka odgovara da su to “izmišljotine čiji je cilj prikrivanje nerada”.

Đelić je kao građevinski inženjer godinama pomoćnik direktora “Vodovoda” za “Barje”, iz čije se akumulacije snabdeva vodom za piće 100.000 građana. Bio je i direktor tog sistema. Ima 14 meseci do penzije. U istom danu je dobio upozorenje, a onda i suspenziju na tri meseca, uz pretnju otkazom.

– Umesto da dobijem nagradu za sve što sam uradio, dobio sam suspenziju i pretnju otkazom, da se moje ime uprlja i da se uklonim iz upravne zgrade, da ne gledam amaterizam i neviđene pritiske na ljude – priča u neverici Đelić.

Direktorka Kosara Ilić, koja je na tu funkciju izabrana nedavno, kaže da je Đelića suspendovala zbog niza propusta.

– Zbog nestanka električne energije desio se kvar na SCADA sistemu za automatsko praćenje parametara kojima se održava vodozahvat. Đelić nije odgovarao na pozive zaposlenih na akumulaciji. Slična situacija se ponovila nekoliko dana kasnije kada su „Srbijavode“ organizovale čišćenje predbrane.

Izmišljotina: Kosara Ilić

Njihovu mehanizaciju je zaustavio jedan čovek koji je tvrdio da ta firma nema prava to da radi, a Đelić, kao pretpostavljeni, nije bio tu da to spreči. Problem je prevaziđen u njegovom odsustvu. Naložila sam mu da svaki dan obilazi akumulaciju, a kada je odbio, morala sam da preduzmem represivne mere – objašnjava direktorka „Vodovoda“.

Đelić potvrđuje da se desio mali kvar tokom vikenda, kada je bio na svadbi, i da nije čuo telefon, ali da je već sutradan bio na terenu.

Šikaniraju me što sam se pobunio protiv prijema osobe sa osnovnom školom

– Dva puta nedeljno obilazim “Barje”. Nikada pomoćnik direktora nije svakoga dana boravio tamo. To je izgovor, a pravi razlog mog šikaniranja je što sam se pobunio zbog prijema osobe s osnovnom školom na odgovornim poslovima rukovodioca hidromehaničkom opremom. Taj radnik nije prošao obuku niti dobio potreban sertifikat. Ona mi je tada rekla da se radi o dobrom i odanom čoveku vladajućoj stranci (SNS). Ljudi u „Vodovodu“ navikli su na prijem stranačkih ljudi, ali u ovom slučaju nisam mogao da prihvatim takvo rešenje – priča Đelić.

Đelić je pasivni, kako kaže, član tvrdog krila SPS. Tvrdi da su se najbliži saradnici Ilićeve preko noći “prešaltovali” u SNS kako bi zadržali pozicije.

– Ostajem pri svome, a njenu moralnu stranu neću da komentarišem, jer sam džentlmen. Ukoliko inspekcija ništa ne preduzme, pravdu ću potražiti na sudu jer ne želim da okaljan odem u penziju – naglašava Đelić.

Direktorka: Mobing je izmišljotina
Kosara Ilić tvrdi da je mobing izmišljotina. – Očekivali smo od Đelića da znanje i iskustvo prenese na mlađe kolege, a ne da sebe postavlja u centar i izmišlja priče o mobingu. Inače, ne želim da komentarišem moralnu stranu čoveka koji je u javnim preduzećima zapošljavao članove svoje porodice i bliske rođake – odgovara Ilićeva.

www.blic.rs