Ovde je strahovlada, na posao dolazimo u pratnji ADVOKATA

Ovde je strahovlada, na posao dolazimo u pratnji ADVOKATA

Ovde je strahovlada, na posao dolazimo u pratnji ADVOKATA

Grupa vaspitačica predškolske ustanove „Lane“ iz Aleksinca optužuje direktorku Violetu Popović da ih mobinguje.

Žale se na samovolju direktorke

Vaspitačice tvrde da je direktora uvela potpunu samovolju, tako da „samo nove radnice, primljene po političkoj liniji, nagrađuje i priznaje im spremu“.

– Nove radnice koje su došle zahvaljujući vezama u političkim strankama biraju gde hoće da rade, a mi starije radnice radimo po selima i udaljenim vrtićima od grada. Pojedinim radnicima daje veću platu, a drugima manju iako sve imamo istu školu. Jednima priznaje fakultet, drugima ne. Pojedinim vaspitačicama plaća usavršavanje, a drugima ne. U kolektivu je strahovlada. Pod stalnim smo prismotrom kamera – žale se vaspitačice koje žele da ostanu anonimne jer se boje odmazde direktorke.

Tvrde i da se redovno preslušava i ispituje ko je sa kim stao, ko je sa kim razgovarao i ko je za koga šta rekao. – Do sada su dve koleginice dolazile u pratnji advokata – pričaju vapitačice.

Slučaj pred Sudom časti
– Zbog neistina na moj račun koje stalno objavljuje sajt „Aleksinačke vesti“, prijavila sam slučaj novinarskom Sudu časti, kome predsedava Olivera Kovačević. Očekujem da ću uskoro dobiti presudu – kaže Violeta Popović.

Dodaju i da direktorka u vreme štednje „redovno obilazi najskuplje hotele o trošku ustanove“.

– Nedavno je išla službeno na Zlatibor i od svih hotela izabrala luksuzni hotel „Mona“, tako da je račun za smeštaj bio preko 100.000 dinara. Na te seminare uvek ide sa istim radnicima, dok neki zaposleni nikada nisu išli van ustanove – pričaju razočarane vaspitačice.

Direktorka „Laneta“, međutim, odbacuje sve optužbe i naglašava da te vaspitačice vode hajku protiv nje.

Vaspitačica ne sme da govori pod imenom i prezimenom plašeći se odmazde direktorke

– Sve što navode su laži. Podnosile su anonimne prijave prosvetnoj inspekciji, koje su kontrolisale ustanovu i nisu pronašle nijedan propust. Nije tačno da samo nekim radnicima priznajem stepen stručne spreme. Svima koji su završili visoku školu za vaspitače do novembra prošle godine priznat je fakultet. Međutim, tada je to zakonski zabranjeno. Ne mogu ja da kršim zakon i da po svom nahođenju priznajem veće koeficijente radnicima – objašnjava ona.

Popovićeva napominje da nije tačno da troši novac na boravke u hotelima.

– Ne idem ja sama na seminare. Uvek ide četvoro-petoro radnika. Račun na Zlatiboru je za sve nas – kaže direktorka.

www.blic.rs