Prvo poljubac, onda posao: Ovaj šef ima posebne prohteve

Prvo poljubac, onda posao: Ovaj šef ima posebne prohteve

Prvo poljubac, onda posao: Ovaj šef ima posebne prohteve

Vlasnik jedne kompanije iz Pekinga, nedavno se našao na udaru kineske javnosti nakon što je otkriveno da prisiljava svoje radnice da ga svako jutro poljube pri dolasku na posao.                   

On tvrdi da ovaj ritual pospešuje korporativnu kulturu, kao i da poboljšava odnose između radnika i šefova. Radi se o kompaniji koja prodaje mehanizaciju za proizvodnju piva, a nalazi se u okrugu Tongžu, koji predstavlja šire područje Pekinga.

Svako jutro u periodu između 9 i 9.30 radnice formiraju red i svaka poljubi šefa, a zatim odlaze na radne zadatke. Navodno se radi o bezazlenom poljupcu u obraz, ali i to je sasvim dovoljno da izazove pravu buru u kineskoj javnosti, koja je osudila potez ovog šefa.

Kako prenosi kineska štampa, dok su žene prvobitno oklevale da učestvuju u ovom jutarnjem ritualu, kasnije su popustile, jer su se bojale eventualnog otkaza. Samo dve radnice su odbile da ispune šefov zahtev i poljube ga i istog dana su dale otkaz.

Više od polovine radnika u ovoj kompaniji čine žene. Nakon što se suočio sa gnevom javnosti, šef je pokušao da objasni uvođenje ovog čudnog jutarnjeg rituala, objašnjavajući da je ovu praksu video u jednoj američkoj kompaniji tokom posete SAD.

On kaže da ova jutarnja „ceremonija“ pomaže pri uspostavljanju boljih odnosa među kolegama, što je u njegovoj kompaniji, navodno, već dalo rezultate. Takođe dodaje da ne samo da su se njegove radnice vezale za njega, već mu stalno šalju poruke kada je poslovno odsutan.

Suvišno je reći da ovo objašnjenje nije imalo uticaja na milione Kineza, koji su „osuli“ paljbu na šefa, jer mnogi ne mogu da prihvate takav način ophođenja prema radnicama.

– Kako uopšte ove radnice mogu da prihvate jedan takav zahtev? Da li njihovi muževi znaju za ovu praksu – samo je jedan od komentara na kineskim društvenim mrežama.

– Želim samo da pitam ove žene: Hoćete li umreti od gladi ako napustite taj ponižavajući posao i spasite svoju čast? – komentarišu ljudi.

I dok je najviše kritika upućeno šefu, ima onih koji krive i radnice koje su prihvatile ovaj krajnje neobičan običaj.

– Istina, šef je perverzan, ali i one su lude što su to prihvatile – napisao je jedan kineski forumaš.

Izvor: http://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/prvo-poljubac-onda-posao-ovaj-sef-ima-posebne-prohteve/mt7791s