SKANDAL U „GUGLU“ Ispovest bivše radnice: Kolege su me hvatale za grudi i nudile seks, a onda su mi govorili: NIJE TO NIŠTA

SKANDAL U „GUGLU“ Ispovest bivše radnice: Kolege su me hvatale za grudi i nudile seks, a onda su mi govorili: NIJE TO NIŠTA

SKANDAL U „GUGLU“ Ispovest bivše radnice: Kolege su me hvatale za grudi i nudile seks, a onda su mi govorili: NIJE TO NIŠTA

Inženjerka softvera koja je radila za „Gugl“ tuži tu kompaniju zbog toga što je na poslu doživljavala seksualno uznemiravanje i zlostavljanje. Loreta Li tvrdi da je kompanija kriva jer je stvorila takvu atmosferu u kojoj kolege bez kazne pipkaju koleginice.

Lijeva je u kompaniji radila osam godina, dok nije dobila otkaz 2016. godine jer šefovi nisu bili zadovoljni njenim učinkom.

Ona je rekla da je doživela da je kolege hvataju za zadnjicu, pipkaju i seksualno uznemiravaju. Jednom prilikom dok je radila uveče, jedan kolega ju je uplašio kada joj se zavukao ispod stola.

– Rekao mi je: Nikad nećeš pogoditi šta sam tamo radio – rekla je ona i dodla da se plašila da je on možda ostavio neku kameru ispod stola da je snima.

Lijeva je u tužbi navela niz incidenata i rekla da je obavestila šefove o tome šta joj se dešavalo. Tokom osam godina ona je gotovo na dnevnoj bazi doživljavala različita maltretiranja.

Jedan ju je zgrabio za karticu sa imenom, koja joj je visila oko vrata, navodno da bi video kako se zove i pritom je dirao po grudima.

Kako je rekla, kolege su joj često u piće na poslu sipale viski i dobacivali joj neprikladne komentare. Jedan joj je navodno poslao poruku u kojoj ju je pitao da li je za „horizontalno grljenje“. Međutim, oni je nisu samo na poslu uznemiravali. pročitajte i…

Prema njenim rečima, jedan kolega je sa pićem u ruci došao nenajavljen u njen stan. Na jednoj od firminih žurki, jedna kolega ju je vidno pijan ošamario bez ikakvog razloga.

Loreta Li
Loreta Li

Njeni nadređeni su joj rekli da može da podnese zvaničnu prijavu protiv kolege koji ju je uhvatio za grudi, ali ona kaže da se plašila da će biti označena kao potkazivač i da će joj biti još gore.

Međutim, iz ljudskih resursa su joj rekli da su njene tvrdnje bez osnova i ništa nisu učinile.

Zbog toga je ona odlučila da tuži kompaniju „Gugl“ i od njih traži 25.000 dolara zbog nesprečavanja uznemiravanja, diskriminacije i nepravednog završetka radnog odnosa.

Iz kompanije su rekli da oni imaju snažnu politiku protiv zlostavljanja i uznemiravanja na radnom mestu i da pregledaju svaku prijavu koju dobiju. Protiv „Gugla“ u poslednje vreme ima sve više tužbi.

Prošle godine je inženjer Džejms Damor tužio kompaniju zbog otpuštanja, jer je rekao da su žene manje plaćene zbog bioloških faktora.

Prošle srede je još jedan inženjer Tim Ševalije tužio je kompaniju zbog toga što ga je otpustila, jer je, kako kaže, objavio neki politički sadržaj na internoj platformi za poruke. Tri žene su prošle godine tužile firmu jer su bile manje plaćene od muških kolega koji su imali slična zaduženja.

Izvor: www.blic.rs