SLOVENIJA NA NOGAMA Službenik Ministarstva kulture se UBIO zbog maltretiranja i ponižavanja od strane ministra

SLOVENIJA NA NOGAMA Službenik Ministarstva kulture se UBIO zbog maltretiranja i ponižavanja od strane ministra

SLOVENIJA NA NOGAMA Službenik Ministarstva kulture se UBIO zbog maltretiranja i ponižavanja od strane ministra

Slovenačka policija u utorak je potvrdila da je po službenoj dužnosti pokrenula predkrivični postupak kojim proverava navodni mobing u Ministarstvu za kulturu koji je doveo do tragedije kad je zbog šikaniranja od strane ministra dugogodišnji zaposleni tog ministarstva počinio samoubistvo.

– Na osnovu medijskih napisa o šikaniranju službenika Ministarstva za kulturu proveravamo razloge za sumnju krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Budu li razlozi za sumnju potvrđeni, počećemo sa predkrivičnim postupkom i o tome obaveštavati državno tužilaštvo – rekla je ljubljanska policijska uprava u kratkom saopštenju.

Portali i alternativni mediji bliski opoziciji objavili su prošle nedelje informaciju prema kojoj se dugogodišnji službenik ministarstva Tomaž B., otac dvoje dece, ubio nakon višemesečnog „maltretiranja, ponižavanja i mobinga“ koji su nad njim sprovodili ministar za kulturu Dejan Prešiček i njegov zamenik Jan Škoberne, te da mejnstrim mediji i vladajuća koalicija skandal pokušavaju da zataškaju, jer vodeća mesta u tom ministarstvu drže koalicioni socijaldemokrati (SD), bitni za opstanak vlade premijera Marjana Šareca, prenosi „Jutarnji list“.

U utorak je navode o problematičnim odnosima u Ministarstvu za kulturu potvrdio u izjavi i sindikat zaposlenih u sektoru kulture „Glosa“, pozvavši premijera da interveniše i smeni sadašnjeg ministra.

Vodeći slovenački mediji u utorak su objavili i pismo zaposlenih u ministarstvu u kojem navode da od predsednika vlade očekuju da odmah deluje kako bi prestala praksa „bezdušnog iskorišćavanja javnih službenika i sredstava u privatne svrhe pod okriljem službenih zaduženja“.

Portal „Požarreport“, čiji je vlasnik i izdavač slobodni novinar Bojan Požar (među ostalim autor „neautorizovane biografije“ Melanije Tramp), tvrdi da je iz više izvora među novinarima i u ministarstvu saznao da se dugogodišnji službenik ministarstva prošle nedelje psihički slomio nakon trajnog maltretiranja od strane ministra i njegovih saradnika koji su ga koristili kao privatnog vozača za članove njihovih porodica, iako mu to nije bio posao, a uz ostalo ga pri tom maltretirali, ponižavali i pretili mu. Pročitajte još:

Sindikat zaposlenih u kulturi „Glosa“ uputio je pismo premijeru Šarecu pozivajući ga da se slučajevi „mučenja, šikaniranja i mobinga na radnom mestu“ istraže i raščiste, dodavši kako su šokirani samoubistvom „u ministarstvu za (ne)kulturu“.

Kako popodne javljaju slovenački mediji, za sadašnjeg ministra kulture navodno postoje informacije da je i u ranijoj službi kao direktor ljubljanskog Konzervatorijuma za muziku i balet u Ljubljani bio od saradnika optuživan za mobing i pretnje zaposlenima.

Premijer Šarec je zbog toga svog ministra kulture pismeno pozvao da se izjasni o optužbama i razjasni slučaj.

Ministar Dejan Prešiček izjavio je za slovenačku televiziju da je sa premijerom već imao razgovor o pomenutom slučaju i da će o tome naknadno dati pismenu izjavu, ali da se ne oseća krivim za smrt zaposlenog u ministarstvu i da misli da nije uradio ništa što bi bio uzrok tragedije.

Izvor: www.blic.rs