Za neustrašivu Anicu, posao u policiji je bio svetinja

Za neustrašivu Anicu, posao u policiji je bio svetinja

Za neustrašivu Anicu, posao u policiji je bio svetinja

Okidač za samoubistvo Anice Mitić, inspektorke policije u Nišu, jeste stres na poslu – rekao je za „Blic“ Miloš Jelenković, iz Nezavisnog policijskog sindikata Srbije.

                     Anica Mitić se žalila na mobing na poslu

On kaže da su zahtevali garancije od načelnika Policijske uprave Srđana Grekulovića, koji je i pomoćnik direktora policije, da će istraga povodom samoubistva koleginice biti nepristrasna.

– Grekulović nam je garantovao da će istragu voditi nadležni koji nisu iz niške policije, pošto je Anica optuživala za mobing rukovodioce u Nišu – kaže Jelenović.

Majka Malina (na slici) i otac Dragan traže da se utvrdi zašto je Anica odlučila da izvrši samoubistvo

Anica Mitić (32), inspektorka Odeljenja za suzbijanje narkomanije Policijske uprave u Nišu, napisala je u oproštajnom pismu da je dugo trpela mobing od načelnika Odeljenja kriminalističke policije Dejana Anđelković i šefa Odeljenja za suzbijanje narkomanije Dejana Jovanovića. Inspektorka se 15. jula ubila službenim pištoljem na groblju u Doljevcu. Jelenković pamti koleginicu Anicu kao neustrašivu policajku.

– Od milja smo je zvali Anči. Godinu dana sam radio s njom, bili smo zajedno u patroli i znam da je bila posvećena policijskom pozivu. Bilo je nekih akcija u kojima sam video da se uopšte nije plašila za svoju bezbednost. Njoj je posao policajca bio svetinja, mnogo se trudila da bude odlična inspektorka. Zato se i mnogo razočarala. Zanemarila je svoj privatni život zbog profesije – priča Jelenković.

Zamenik predsednika Nezavisnog policijskog sindikata Srbije dodaje da se Anica umorila godinama radeći u Odeljenju koje se bavi suzbijanjem narkomanije.

– Ona je devet godina radila u tom odeljenju. To je ogroman pritisak. U Nišu ima samo petoro inspektora u Odeljenju za suzbijanje narkomanije, a u njemu živi 230.000 stanovnika. Ako su Anđelković i Jovanović znali da je labilna, zašto joj nije oduzet službeni pištolj? – pita Jelenković.

Jelena Kozomara, rođena sestra pokojne Anice Mitić, nema od bola kaže da njihova majka Malina, otac Dragan i ona „smatraju Grekulovića, Anđelkovića i Jovanovića odgovornim za mobing koji je Anica trpela u niškoj policiji“.

– Tražimo od nadležnih organa da sprovedu istragu, kako bi se utvrdila istina o razlozima zbog kojih je moja sestra izvršila samoubistvo. Morali smo javno da govorimo o Aničinoj smrti jer joj to dugujemo – priča Aničina sestra.

Portparol Višeg suda u Nišu Vladimir Stanojević rekao je da ne očekuje da će brzo dobiti rezultate obdukcije, balističkog i toksikološkog veštačenja.

Saućešće Grekulovića
– Želim da izrazim žaljenje zbog nemilih događaja i saučešće porodici. Razočaran sam što je, iz meni nepoznatih razloga, moja prethodna izjava zloupotrebljena u medijima. Nije tačno da sam rekao: Istražićemo sve navode, bila je labilna. Nikada ne bih rekao tako nešto o pokojnoj koleginici, pa ne mogu da verujem da je neko to napisao, a nije smatrao za shodno da od mene zatraži izjavu, navodi se u demantiju Srđana Grekulovića, načelnika Policijske uprave Niš.

www.blic.rs