Više od 30 prijava protiv Ljiljane Lazić : Direktorka Instituta preti i vuče za revere

Više od 30 prijava protiv Ljiljane Lazić : Direktorka Instituta preti i vuče za revere

Više od 30 prijava protiv Ljiljane Lazić : Direktorka Instituta preti i vuče za revere

Hvatanje zaposlenih za revere, pretnje otkazima, fizički i verbalni okršaji sa radnicima, urlanje hodnicima je svakodnevno ponašanje naše direktorke dr Ljiljane Lazić – kažu za „Blic“ Mirjana Kokolj i Zihra Musa zaposlene u Institutu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju “Prof. dr Cvetko Brajović” u Beogradu.

Untitled-1

Mirjana Kokolj i Zihra Musa u redakciji „Blica“

– Kad god me sretne viče na mene, preti mi. A prekjuče, kad mi je pozlilo u toku rasprave sa njom, pokušala je fizički da me spreči da potražim medicinsku pomoć pa sam pozvala policiju – priča Mirjana Kokolj defektolog-logoped ovog zavoda.

Tek na pomen policije, objašnjava Mirjana, direktorka je dozvolila medicinskoj sestri Zihri Musi da uđe i izmeri mi pritisak. Rasprava je inače izbila oko parking mesta predviđenog za zaposlene Zavoda.
– Ovo je njoj samo bio povod. Kao predstavnik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijanoj zaštiti stalno trpim njene pretnje i optužbe da sam kriva za sve anonimne prijave protiv nje kojih je do sada bilo oko 30. Posle ovog ispada više ne mogu da trpim i odlučila sam da se obratim radnoj inspekciji i podnesem tužbu za mobing – kaže Mirjana.

Nije utvrđena istinitost
„Zdravstvena inspekcija je u više navrata sprovodila nadzor pri čemu nije utvrđena istinitost navoda. U Zavodu postoji neproporcionalna zastupljenost zdravstvenih radnika i saradnika , pa ćemo to rešiti novim kadrovskim planom ” kažu u Ministarstvu.

Prvu prijavu Ministarstvu zdravlja protv direktorke Lazić koja nije bila anonimna podnela je medicinska sestra Zihra Musa još 2011. godine.
– Vukla me za revere, govorila mi da sam “nepropisno” obučena, ometala me dok se obraćam pacijentu kao sestra na šalteru, a tražila je od mene da radim i mimo propisa. Posle maltretiranja koje je trajalo godinama, meni je pozlilo pa sam završila u Urgentnom centru, na neurologiji. A kad sam pomagala Mirjani i merila joj pritisak, rekla je da ja i nisam bila za neurologiju već za psihijatriju – kaže Zihra.
Sa nekadašnjim načelnikom stomatološke službe, dr Lidijom Popović, doktorka Lazić je dugo “komunicirala” drekom, pretnjama, posebno otkazom.
– Kada više nije znala šta će od besa prilikom jednog verbalnog napada, udarila me po ruci. Posle toga me je smenila sa mesta načelnika, a ja sam podnela Zahtev za sprečavanje zlostavljanja na radu Inspekciji rada i Ministarstvu zdravlja. Radim kao stomatolog – prepričava svoje iskustvo dr Popović.

Untitled-1

Dr Ljiljana Lazić

Sve prijave i anonimne i potpisane upućivane su u Ministarstvo zdravlja, ali sagovornice kažu da Inspekcija Ministarstva do sada nije reagovala.
– Kako nije bilo reagovanja Ministarstva na naše prijave, direktorka se još više ohrbrivala da teroriše zaposlene. Stalno nam govori da smo neradnici koje treba saterati u sobe, ograničiti nam kretanje u toku i van radnog vremena – priča Mirjana.

Dr Ljiljana Lazić nije želela da odgovori na pomenute optužbe.

– Ja sam vaspitana, kulturna i obrazovana žena koja zna šta je hijerarhija – kaže ona.

Izvor: Blic 02. 03. 2013.