ZBOG MOBINGA RADNICI NA SEDATIVIMA Teške optužbe zaposlenih na račun direktorke Centra za socijalni rad Banjaluka

ZBOG MOBINGA RADNICI NA SEDATIVIMA Teške optužbe zaposlenih na račun direktorke Centra za socijalni rad Banjaluka

ZBOG MOBINGA RADNICI NA SEDATIVIMA Teške optužbe zaposlenih na račun direktorke Centra za socijalni rad Banjaluka

Višemesečni mobing od strane Vere Sladojević, direktorke Centra za socijalni rad Banjaluka, zbog koje radnici na posao dolaze pod sedativima, je kulminirao, pa su nadležni u ovu ustanovu poslali inspekciju.

U Centru za socijalni rad vlada atmosfera straha i nepoverenja, tvrde radnici. Petoro stručnjaka koji bi trebalo da rade sa socijalnim kategorijama je na bolovanju i potražilo je pomoć psihijatara, i to zbog mobinga koji nad njima vrši direktorica Vera Sladojević, tvrde radnici.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija Vera Sladojević

Radnici kažu da već mesecima, anonimno, ali i javno upozoravaju da zbog pritisaka Sladojevićeve ne mogu da rade svoj posao.

U jednom od pisama radnika navedeno je da je Sladojevićeva iskoristila korisnike centra, jer ih je plaćanjem iz kase Centra i na druge načine vrbovala da je prate po političkim mitinzima i da glasaju za nju. Optužuju je i za zloupotrebu službenog položaja, trgovinu političkim uticajem, te korupciju.

Jedini radnik koji imenom i prezimenom žali da istupa u vezi sa dešavanjima u Centru, Bojan Arula, tvrdi da on trpi najjače „udare“ direktorice, zbog ranijeg sukoba koji su imali, te da mu neprestano preti otkazom.

– Okrivila me je i da okrećem radnike protiv Upravnog odbora, jer sam se pobunio protiv njenog zahteva da skupimo novac i platimo im novogodišnju večeru, u situaciji kada dugujemo novac našim korisnicima. Smatrao sam da je to što od nas traži protivzakonito, kao i većina radnika, i glasali smo protiv. Pokrenula je i disciplinski postupak protiv mene, jer joj ne persiram u privatnoj komunikaciji, te mi je odbila novac od plate – rekao je Arula.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

„EuroBlic“ je upoznat sa dva slučaja gde su nam korisnici socijalne pomoći potvrdili da ih je Vera Sladojević zloupotrebila ili vršila pritisak na njih u cilju vlastite promocije, a o ovim slučajevima i optužbama radnika zatražili smo njenu izjavu.

– Videćemo ko je uputio anonimno pismo, a nikakve zloupotrebe nije bilo u Centru. Pojedincima ne odgovara što ne dozvoljavam kriminal u Centru, ali to je njihov problem. Niko mi ne može prigovoriti da ne radim u interesu svojih korisnika, a niti jednog momenta nisam zloupotrebila njihova prava – rekla je Sladojevićeva i novinare optužila da vrše pritisak na nju.

Direktorica Vera Sladojević nije htela ni da sasluša za šta je konkretno optužuju korisnici, pa je rekla da nema vremena za razgovor i spustila slušalicu.

Korisnici socijalne pomoći, ali i radnici i sindikat, žalili su se i Gradskoj upravi, zbog čega je gradonačelnik Igor Radojičić pozvao republičke instuticije da odu u kontrolu u Centar.

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS uputiće nadzor u Centar za socijalni rad, kao i republičke inspekcije. Sačekaćemo njihove nalaze i, ukoliko bude bilo potrebno, formiraćemo i neko svoje telo, ali Grad ima ograničene nadležnosti u ovom slučaju, iako je osnivač ustanove – rekao je Radojičić.

Vera Sladojević kadar je DNS, a na funkciju je imenovala Skupština grada na osnovu koalicionog dogovora ove stranke sa SNSD i SP.

Granulić: Prekinuti agoniju

Od predsednika Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenku Granuliću radnici Centra za socijalni svakodnevno traže pomoć, a za loše stanje u ustanovi on optužuje politiku i pogrešan odabir kadrova.

Vesti: http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/zbog-mobinga-radnici-na-sedativima-teske-optuzbe-zaposlenih-na-racun-direktorke/nj8dlq2