Crvenka: Zbog mobinga završila u bolnici

Crvenka: Zbog mobinga završila u bolnici

Crvenka: Zbog mobinga završila u bolnici

Radnica „Jafe“ Vesna Samardžić već devet godina vodi spor zbog zlostavljanja na poslu. Veštak na sudu tvrdio da je tri meseca maltretiranja – malo

Već devet godina traje sudski spor povodom prve tužbe u Srbiji zbog mobinga, koju je podnela radnica Fabrike biskvita „Jafa“ u Crvenki Vesna Samardžić. Njoj je postavljena dijagnoza „posttraumatski stresni poremećaj uzrokovan profesionalnim okruženjem“, a kasnije je obolela od hronične neurološke bolesti, zbog čega je potpuno izgubila radnu sposobnost. Iako su svi specijalisti, koji su je lečili, veštačili u njenu korist, Opštinski sud u Kuli i Viši sud u Somboru oslobodili su rukovodstvo „Jafe“ optužbi za mobing.

Advokat Vesne Samardžić, Antun Knezi iz Sombora, kaže da su sudovi uvažili jedino mišljenje medicinskog odbora koji je angažovala „Jafa“.

– Uputili smo zahtev Ustavnom sudu Srbije za reviziju postupka, a u slučaju negativnog odgovora, pravdu ćemo potražiti u Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu – kaže advokat Knezi.

Untitled-1Vesna navodi da su njene muke počele 2003. godine, kad je „Jafa“ privatizovana.

– Pridružila sam se radničkom protestu zbog davanja otkaza zaposlenima, nakon čega mi je u rukovodstvu firme prećeno da ću zbog toga snositi posledice, jer je, kako su rekli, snimak protesta poslat u sedište firme „Kapa star limited“, koja je kupila „Jafu“. Kasnije su mi dali da radim još dva posla pored svog osnovnog, a 2004. godine su me iz obračunske službe prebacili u magacin veličine tri sa tri metra, u kojem nisam imala ni gde da sednem. Rečeno mi je da sam prebačena na drugo radno mesto zbog toga što sam spretna i što znam da radim na kompjuteru, da bi posle na sudu finansijska direktorka i pravnica „Jafe“ izjavile da su na moj posao primile sposobniju i pametniju osobu – priča Vesna.

Ona kaže da za 25 godina rada u „Jafi“ nijednom nije bila na bolovanju niti je imala zdravstveni karton, a da je zbog šikaniranja na poslu završila na psihijatriji i potom u prevremenoj penziji usled teške bolesti.

KREDIT ZA SUDSKE TROŠKOVE

Vesna kaže da je morala da podigne kredit da bi platila troškove suđenja.

– Pošto sam izgubila, morala sam da platim 220.000 dinara, od čega 150.000 dinara „Jafi“. Kao da nije dovoljno što sam obolela, nego moram da budem još i novčano kažnjena – kaže ona.

Izvor: Večernje novosti  27. 04. 2013.