Dokazano, grozan šef je loš po vaše zdravlje kao i cigarete

Dokazano, grozan šef je loš po vaše zdravlje kao i cigarete

Dokazano, grozan šef je loš po vaše zdravlje kao i cigarete

Grozan šef i pasivno pušenje podjednako loše utiču na vaše zdravlje, rezultati su najnovijeg istraživanja društveno – poslovne mreže LinkedIn.

la-crisis-dispara-los-casos-de-mobbing-laboral

Što se duže zadržavate na poslu na kome vam užasan šef visi nad glavom, sve su vam veće šanse da se to negativno odrazi na vaše fizičko, ali i mentalno, zdravlje.

Američka psihološka asocijacija navodi da čak 75 odsto radnika tvrdi da im je loš šef najveći izvor stresa u životu, ali da je svega 59 odsto njih spremno da krene u avanturu za potragom za zdravijim poslovnim okruženjem, piše Quartz.

Rezultati istraživanja sa Stanford univerziteta u Americi, koja je obuhvatila preko 200 nezavisnih studija, pokazali su da doživljeni stres usled lošeg menadžmenta može imati iste negativne efekte kao i pasivno pušenje.32136

Prema njihovoj analizi gubitak posla povećava šanse da se razbolite za čak 50 odsto, dok će preterana očekivanja od vašeg šefa i pritisak koji osećate povećati te šanse za „samo“ 35 odsto.

I dok do sukoba sa nadređenima uglavnom dolazi zbog različitih karaktera, postoji i drugi, mnogo gori, faktor koji se ogleda u zaista groznom osobama koji su se nekako domogli upravljačke pozicije. Ovaj drugi tip je naročito opasan po vaše fizičko i mentalno zdravlje jer često znaju biti agresivni, narcisoidni, ali i nasilni.

mobbing8Zbog opšteg stanja u državi, zbog koga se veoma teško dolazi do posla od koga se može pošteno živeti, davanje otkaza često znači pat pozicija. Međutim, s druge strane loše poslovno okruženje vema lako dovodi do gubitka motivacije što može da se negativno odrazi na vaše profesionalno usavršavanje i napredovanje.

Mnogi stručnjaci preporučuju jednostavne tehnike koje će vam pomoći ukoliko se nalazite u uvakvoj situaciji. Prema njihovim savetima treba da napravite spisak svakodnevnih obaveza koje će te redovno ispunjavati, a koje će vam na kraju dana pružiti određeno zadovoljstvo.

Ovaj osećaj dostignuća će vas, bar na kratko, održati zdravim i kupiti vam vreme da pronađete zdravije poslovno okruženje.

Izvor. www.blic.rs