„I šefovi imaju dušu“: Svi znamo za mobing, a da li ste ikada čuli za „gnibom“?

„I šefovi imaju dušu“: Svi znamo za mobing, a da li ste ikada čuli za „gnibom“?

„I šefovi imaju dušu“: Svi znamo za mobing, a da li ste ikada čuli za „gnibom“?

Definisanje i javno govorenje o mobingu, odnosno verbalnom i psihičkom zlostavljanju zaposlenih na radnom mestu od strane nadređenih, napravilo je, može se reći, revoluciju u poslovnom svetu. Kako svako lice ima svoje naličje, tako i ta pojava ima svoju protivtežu, a to je da i šefovi mogu biti meta zlonamernih radnika. Tako nastaje gnibom.

– Mobing u ogledalu, isto to samo sa druge strane, gnibom – objasnio je Bojan Vukić, Partner i jedan od osnivača Adizes Southeast Europe (ASEE) i viši stručni saradnik u „Adizes Institute USA“.

Imenovao je ovu pojavu pre deset godina, a sa njom se, kako kaže za „Blic Biznis“, puno puta susretao tokom svoje poslovne karijere. On je pomenuti termin skovao obrnutim čitanjem reči mobing, ističući tako i simbolično značenje gniboma kao mobinga koji je usmeren od zaposlenih ka nadređenima.

Maja Ćurić, profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije, za „Blic Biznis“ je potvrdila da su ovakvi slučajevi prisutni, odnosno da je reč o mobingu na vertikalnom nivou kada zaposleni ili grupa zaposlenih vrši mobing nad nadređenim. Uglavnom je vezan za neku vrstu moći koju pojedinac ili grupa ima nad drugim pojedincem ili grupom.

– Mobing postoji na različitim nivoima, možemo govoriti o horizontalnom, kada se događa na istom hijerarhijskom nivou, ili vertikalnom, kada se mobing dešava između zaposlenih koju su na različitim nivoima u hijerarhiji i može se dešavati u oba smera: nadređeni koji mobinguju podređene ili podređeni koji mobinguju nadređene – rekla je ona.

Šta je gnibom?

Pojava koja se javlja prilikom participacija u donošenju odluka kada saradnici ne pristupe dovoljno iskreno celom procesu, izvrdavajući ono što je bio dogovor, objašnjava Vukić na pitanje kako je uočio problem gniboma.

– Gnibom je takođe kada vi kao nadređeni izdate nekome jasan zadatak, a on dođe i pita jeste li stvarno to mislili. Kao i ako podređeni vrati zadatak koji je dobio da šef uradi – kaže on.

Mobing na radnom mestu mogu trpeti i šefovi
Mobing na radnom mestu mogu trpeti i šefovi

Kaže da tu treba razlikovati važnu stvar.

– Jedna je stvar kada vi uvodite mladog čoveka u posao i on ne zna kako se radi. Druga stvar je kada neko ko odlično zna da radi svoj posao i ti mu daš zadatak, a on ponovo pokušava da prebaci odgovornost na svog rukovodioca koji mu je izdao zadatak. To je pravi primer gniboma – objasnio je Vukić.

Vukić i njegove kolege radimo najčešće sa preduzetničkim, privatnim kompanijama na procesu njihove proksimizacije, odnosno uređenja. Kad se taj proces odvija, onda se u to, osim glavne osobe, onoga ko je direktor ili vlasnik, uključuju njegovi saradnici sa nekom idejom i to se zove participativni menadžment. Kada želite da sprovedete uspešno neku promenu, morate da uključite veći broj ljudi dok se razgovara o tome – naglašava on.

Ta ideja participativnog upravljanja se razlikuje od klasičnog direktivnog upravljanja, dodaje.

– Kada uključiš zaposlene u neki razgovor, a oni se posle ogluše o ono što je rečeno ili negiraju da je to uopšte rečeno, predstavlja neku vrstu zlostavljanja prema nadređenom koji sam pokušao da opišem – kaže Vukić.

Zato je počeo da razmišlja o obrnutom mobingu, pa mu je tako sinula i konstrukcija „gnibom“.

Naglasio je da nije lako izašao u javnost sa tim, da ne se ne bi pogrešno protumačilo kako ne treba ljude uključivati u zadatke i sprovoditi nekakav diktatorski način.

Gde se javlja gnibom?

– Gnibom nije odgovor na mobing. Gnibom i mobing nastaju u različitim kulturama. To jeste poenta. Mobing nastaje u autokratskim sredinama, a u takvoj kulturi ne može da nastane gnibom. On nastaje u onim drugim kulturama gde se sa ljudima dogovaraš, pregovaraš i slično – kaže on.

Na pitanje da je ovo karakteristično za razvoj korporativnog poslovanja odgovara da nije primetio toliko u korporativnom svetu, nego više u malim i srednjim preduzećima.

– Ali to što ja nisam video, ne znači da ne postoji. Moguće je da će ovi poremećaji na tržištu radne snage kada nije lako doći do zaposlenog dovesti do toga da u budućnosti bude sve više gniboma – upozorava on.

„Rade zato što moraju“

Gnibom najčešće primenjuju osobe koje nisu zadovoljne svojom pozicijom i platom, veruju da zaslužuju više jer ne sagledavaju svoje realne mogućnosti, pa im je šef kriv što ne napreduju.

– Najčešće, njihovo nezadovoljstvo proističe iz stava da „tu rade zato što moraju” i spadaju u onu grupu koja, ređe, u manjoj meri doprinosi rezultatima kompanije ili, češće, smanjuju ukupne rezultate kompanije – objašnjava Vukić.

Ovako se mogu ponašati i oni koji su izuzetni radnici koji previše ističu svoje dobre učinke.

Sindrom „punog radnog stola“

Prema Vukiću, radnici mogu maltretirati šefove tako što se mešaju u nadležnosti nadređenih, prihvatanjem zadataka bez rešenosti da se urade, zabušavanjem u radno vreme uz zahtev za neophodnim konsultacijama van radnog vremena, „huktanjem” i „dahtanjem” koje treba da ostavi utisak prezaposlene osobe, uz obavezno kašnjenje sa izvršavanjem zadataka ili nepotpuno izvršavanje zadataka, zatim uznemiravanje i prekidanje nadređenog pitanjima koja imaju podrazumevajuće odgovore…

"Sindrom punog stola" jedan od znakova da je zaposleni gnibomer
„Sindrom punog stola“ jedan od znakova da je zaposleni gnibomer

Gnibomeri se služe ogovaranjem, komentarisanjem odluka nadređenog iz oblasti za koje osoba koja „gnimobira“ nije kompetentna, zatim pretrpavanjem obavezama (prebacivanje posla) – sindrom punog stola…

– Uzalud diplome, sertifikati, visok IQ… ako se iza njih krije nezrela i neuravnotežena osoba ili ako njegov/njen sistem vrednosti nije u skladu sa vrednostima organizacije – rekao je Vukić.

Zato, kaže on, treba paziti već tokom razgovora za posao. Ako se gnibom javi kasnije kada je osoba već uveliko u kompaniji, onda bi razgovor ili opomena bila prigodan način rešavanja problema. Ukoliko to ne urodi plodom, Vukić kaže da je u tom slučaju otkaz opravdan.

– Ukoliko u gajbici imate gnjilu jabuku morate je što pre izvaditi iz gajbice – slikovito je objasnio Boris Vukić postupak prevencije gniboma.

Izvor „Blic
https://www.blic.rs/biznis/after-hour/kako-se-otkriva-gnibom-pojava-da-zaposleni-zlostavljaju-svoje-sefove/ewqvz6s