MILIONSKA KRAĐA, PRETNJE I MOBING Ovo je jedna od visokih škola sa NAJVIŠE SKANDALA, a deo zaposlenih za sve krivi DIREKTORKU

MILIONSKA KRAĐA, PRETNJE I MOBING Ovo je jedna od visokih škola sa NAJVIŠE SKANDALA, a deo zaposlenih za sve krivi DIREKTORKU

MILIONSKA KRAĐA, PRETNJE I MOBING Ovo je jedna od visokih škola sa NAJVIŠE SKANDALA, a deo zaposlenih za sve krivi DIREKTORKU

Sa računa Visoke škole primenjenih strukovnih studija u Vranju nestalo je više od 2,6 miliona dinara, saznaje „Blic“. Međutim, to nije jedini skandal u ovoj ustanovi – nekoliko profesora je prebačeno na niže radno mesto, a pojedini zaposleni izloženi su velikom mobingu.

Deo zaposlenih za sve to okrivljuje direktorku ove Visoke škole Ljiljanu Đorđević, za koju tvrde i da zastrašuje, ucenjuje nastavni kadar i preti otkazima jer su pojedini od njih otkrili nepravilnosti u njenom radu. Zbog toga je republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije poslao dopis predsednici Vlade i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da joj stanu na put i u najkraćem roku formira Akademiju primenjenih strukovnih studija – Jug. Time će biti promenjeno rukovodstvo škole, a članovi Sindikata zaposleni u toj obrazovanoj ustanovi u Vranju kažu da će u protivnom od 1. marta započeti štrajk glađu.

Ljiljana Đorđević je na čelo ove škole došla početkom septembra 2017. godine nakon što je zbog silnih malverzacija smenjena njena prethodnica Svetlana Trajković. Izvor „Blica“ upućen u dešavanja tvrdi da se situacija neočekivano promenila nagore, a da samovolji direktorke ne uspevaju da stanu na put ni najviše instance. pročitajte i…

– Sa računa škole je nestalo više od 21.710 evra, preko 2,6 miliona dinara. Naša škola je učestvovala u IPA projektu, prekograničnoj saradnji sa predstavnicima bugarskog Blagoevgrada. Direktorka je uložila tih 21.710 evra, sredstva škole, a trebalo je da budu vraćena do aprila prošle godine. Međutim, to se do današnjeg dana nije dogodilo i pitanje je gde su pare isparile i zašto još nisu vraćene. Tražili smo od direktorke ugovor, ali ga nismo dobili. Ljudi su navikli da se mahinacijama bave namršteni momci, ali ovde se sve to odvija u belim rukavicama – kaže naš sagovornik.

Posledice direktorkine samovolje i stravičnog pritiska osetila su i četiri profesora – Ljiljana Stošić Mihajlović, Branislav Stanisavljević, Petronije Jevtić i Svetlana Trajković. Najdrastičniji je primer Ljiljane Stošić Mihajlović, doktora ekonomskih nauka, koja je iz ličnog animoziteta sa profesorskog mesta prebačena na mesto laboranta (?!), iako nema kvalifikacije za to.

– Za to nema nikakvog osnova, nikada joj nije osporena doktorska diploma, a čak na sajtu škole stoji da je akreditacija pojedinih studijskih programa sprovedena na osnovu njenih kompetencija. Kao profesor strukovnih studija za pojedine predmete upravo je ona navedena. Sada je nastava poverena drugim profesorima koji imaju normu po 18 ili 20 časova, a zakonom je predviđeno samo 12. Profesor koji je dobio saglasnost svog fakulteta za trećinu nastave učestvuje u nastavi sa 100 odsto, čime se direktno krši zakon – kaže naš izvor.

Iz osvete, jer ukazuju na nepravilnosti, direktorka sprovodi mobing nad zaposlenima. pročitajte i…

– Svi su zastrašeni, a pojedini koji su prebačeni na niža radna mesta ne dobijaju radne zadatke, ili im se daju zaduženja za koja oni nemaju potrebno znanje. Pojedini su zbog torture na bolovanju, konstatovane su im psihosomatske bolesti zbog stresa – kaže naš izvor.

Profesori: Trpimo finansijske posledice i vređanje dostojanstva

Profesorima Branislavu Stanisavljević, Petroniju Jevtiću i Svetlani Trajković nije vraćeno zvanje doktora menadžmenta, iako imaju uverenja da su im diplome validne. U pisanoj izjavi za „Blic“ oni, zajedno sa profesorkom Ljiljanom Stošić Mihajlović, kažu da već dve godine trpe finansijske posledice uz vređanje dostojanstva, morala i časti.

– Sve četvoro smo stekli zvanje doktora menadžmenta na Fakultetu za menadžment u Novom Sadu. Škola nam je finansirala odbranu doktorata sa po 100.000 dinara jer je postojala potreba za takvim kadrom. Birani smo u zvanje profesora strukovnih studija tri puta na neodređeno vreme, i tako bili među kadrovima koji su doprineli da škola od 2007. do 2017. dobije akreditaciju ustanove i studijskih programa. Ovi izbori nikada nisu poništeni niti na bilo koji način proglašeni nevažećim, a tek 2016. komisija je iznenada osporila doktorate za troje nas. Međutim, iako smo u međuvremenu iz Ministarstva prosvete dobili uverenja da su diplome doktora nauka validne i verodostojne, mi nismo vraćeni na staro – kažu oštećeni profesori.

Izvor: www.blic.rs