NE MOGU VIŠE DA TRPE MOBING MENADŽMENTA Šest hirurga napušta Klinički centar u Sarajevu

NE MOGU VIŠE DA TRPE MOBING MENADŽMENTA Šest hirurga napušta Klinički centar u Sarajevu

NE MOGU VIŠE DA TRPE MOBING MENADŽMENTA Šest hirurga napušta Klinički centar u Sarajevu

Tri hirurga sa Klinike za ortopediju i traumatologiju napuštaju Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i prelaze u Opštu bolnicu dr. Abdulah Nakaš, kao odgovor na narušene međuljudske odnose na najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini, javlja agencija Patria.
 

Klinički centar Sarajevo

Foto: Avaz / RAS SrbijaKlinički centar Sarajevo

Tako Klinički centar napuštaju dr. Semin Bećirbegović, dr. Senad Maksić i dr. Hasan Tanović. Od 17 hirurga na Klinici za ortopediju i traumatologiju trojica napuštaju Kliniku početkom narednog meseca, a odlazak su najavila još najmanje trojica hirurga. Odlazak sa Klinike su najavili i dr. Ismet Gavrankapetanović, dr. Mirza Biščević i dr. Mehmed Jamakosmanović, piše nap.ba.

– Odlučili smo da više ne možemo podneti tu vrstu pritiska, mobinga i neizvesnosti –  rekao je za Patriju dr. Tanović.

Na čelo KCUS početkom 2016. je imenovana dr. Sebija Izetbegović, supruga predsednika SDA i člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića. KCUS je od tada napustilo više od 40 lekara. Žale se na mobing ali i nedostatak osnovnih sredstava za rad. Sve to, upozoravaju, utiče na kvalitet usluge koju pružaju pacijentima.

– Mi ne bežimo od pacijenata, već od sistema. Želimo svoju karijeru nastaviti na drugom mestu gde će se poštovati naša prava. Bilo nam je važno da ostanemo na dispoziciji našim pacijentima koji se mogu nastaviti lečiti kod nas. Drago nam je da smo to postigli – kaže dr. Tanović.

Sebija Izetbegović na čelu Kliničkog centra u Sarajevu

Foto: avaz.ba / RAS SrbijaSebija Izetbegović na čelu Kliničkog centra u Sarajevu

Nije nezajenjiv ali se boji da ukoliko menadžment KCUS nastavi sa mobingom uskoro će ovu zdravstvenu ustanovu napustiti i drugi lekari.

Bivši šef Klinike za ortopediju i traumatologiju dr. Ismet Gavrankapetanović nedavno je potvrdio da je menadžment ukorio medicinsku sestru kojoj je pozlilo tokom rada, i kojoj su kolege pružale medicinsku pomoć.

Advokat dr. Gavrankapetanovića Senad Pećanin upozorio je da Komisija nezakonito vrši popis privatnih stvari dr. Gavrankapetanovića.

Stotine građana Sarajeva zatražilo je prestanak pritiska na hirurge sa KCUS, ali se menadžment oglušio na te zahteve.

– Dugo smo čekali da se stvari promene, nažalost, to se nije desilo – kaže dr. Tanović.

Izvor: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/ne-mogu-vise-da-trpe-mobing-menadzmenta-sest-hirurga-napusta-klinicki-centar-u/0q465n2