Novinari Radio Subotice optužuju direktora za mobing

Novinari Radio Subotice optužuju direktora za mobing

Novinari Radio Subotice optužuju direktora za mobing

S19583-radio-subotica-zastavicaedam novinara redakcije na srpskom jeziku Radio Subotice optužilo je direktora ove medijske kuće Ljubišu Stepanovića za mobing zbog zloupotrebe ovlašćenja i mešanje u njihov rad, a ovim povodom sledeće nedelje će u Subotici boraviti delegacija OEBS-a i novinarskih udruženja.

Zloupotreba ovlašćenja kroz mešanje u rad srpske redakcije kroz sugerisanje šta treba, a šta ne saopštavati, neprijatni razgovori s kolegama, vika, omalovažavanje, pozivi na informativne razgovore, pretnje otkazom zbog honorarnog rada za druge medije – ovo su samo neke od optužbi šest novinara i urednice srpske redakcije Ljiljana Elek Radio Subotice protiv direktora ove medijske kuće Ljubiše Stepanovića.

 
To je jedna vrsta pritiska koja u savremenom i normalnom svetu jednostavno ne postoji, nije priznata i davno je prevaziđena. To su detalji na koje sam ja njemu i ukazivala, da su taj način razmišljanja, ophođenja, ponašanja odavno zaboravljeni, da je to i ideološki prevaziđeno i, pre svega, kontraproduktivno. Evo do čega je dovelo rekla je Elek.
Uz konstataciju da je mobing u Srbiji teško dokaziv, ona je dodala da potpisnici i dalje stoje iza saopštenja upućenog gradskom rukovodstvu, agresiontrabajo-300x200novinarskim udruženjima i sindikatima.

 
Vršilac dužnosti direktora Radio Subotice Ljubiša Stepanović pita gde su dokazi za tvrdnje iznete u saopštenju i dodaje da potpisnici nisu imali hrabrosti da mu dostave to saopštenje.
Stepanović smatra da je njegova obaveza da iz Radio Subotice izađe što kvalitetniji proizvod, te da stoga redakcijama dostavlja informacije putem elektronske pošte, u kojima ih obaveštava i pomaže, odnosno, kako se izrazio, “nabacuje loptu da mogu da naprave smeč”.
Da li je to mobing ili je pomoć prijatelja? Moja je obaveza da iz ove kuće izađe što kvalitetniji proizvod. Ja to činim na taj način što svim redakcijama, i na srpskom, i na mađarskom i na hrvatskom jeziku dajem sve informacije, a hvala Bogu, dobro sam obavešten” – rekao je Stepanović.

 

dru-mobing1Povodom slučaja, putem Fejsbuk stranice, oglasili su se i zaposleni u redakciji programa na mađarskom jeziku.
Oni tvrde da nisu primetili mobing od strane bilo koga, te se njihova redakcija “u potpunosti ograđuje od pisma sedmoro novinara srpske redakcije”. Objavljeno je da je kolektiv zaposlenih u Radio Subotici juče održao zbor koji je hitno sazvan zbog pomenutog saopštenja, na kojem su radnici hteli da saznaju argumente kojima potpisnici pisma optužuju direktora da ih je zlostavljao, ali da niko od prisutnih potpisnika nije hteo da da konkretne odgovore na to pitanje.

 
Istovremeno, na osnovu toga što su izneli ostali zaposleni, može se zaključiti, da je u srpskoj redakciji došlo do velikih propusta sa stručnog aspekta, a ima problema i sa disciplinom na radu” – objavljeno je na Fejsbuk stranici Radio Subotice.
U Radio Subotici, pored redakcija na srpskom i mađarskom, postoji i redakcija na hrvatskom jeziku. Radio Subotica, koja posluje kao javno preduzeće čiji je osnivač lokalna samouprava, prošle godine je proslavila 45 godina postojanja i rada, a Ljubiša Stepanović se na mestu vršioca dužnosti direktora nalazi od 20. februara ove godine.

 

Izvor: www.blic.rs