Pobuna u Torlaku

Pobuna u Torlaku

Pobuna u Torlaku

Stanje nije alarmantno i sve teče uobičajenim tokom. Ne postoji nijedna tužba za mobing niti molba za utvrđivanje mobinga.

Ovako je za „Blic” objasnila jučerašnju vanrednu situaciju u Institutu „Torlak” direktorka Vera Stoiljković, nakon što je sedam pomoćnika podnelo neopozivu ostavku, zbog, kako oni tvrde, mobinga i samovolje direktorke.

Torlak

– Započeli smo pregovore sa sindikatima kako bismo se zaključili kolektivni ugovor i pregovori teku u dobrom smeru. Ipak, pojedinim rukovodiocima ne odgovara organizaciona šema koja podrazumeva manji broj ljudi na rukovodećim mestima, pa su verovatno zbog toga podneli ostavke – tvrdi Stoiljkovićeva.

Ona kaže da je poslovanje Torlaka stabilizovano u poslednje dve godine, a da zaposleni moraju da poštuju zakone i da obavljaju zadatke.

Direktorka Vera Stoiljković nezadovoljna zalaganjem

Juče tražila nove pomoćnike

Direktorka je juče istovremeno pokušavala da pronađe novih sedam pomoćnika. Pozivala je druge zaposlene u svoju kancelariju, ali niko nije hteo da prihvati ponudu i zameni kolege koje su podnele ostavke na svoje pozicije – priča izvor „Blica” iz Torlaka.

Ostavke su podneli: Katarina Radivojević, Stana Bekčić, Spomenka Pavlović, Ljiljana Petrović, Slavica Rakić Adrović, Mirjana Dimitrijević i Radosava Pavićević. Niko od njih, međutim, juče nije bio raspoložen za razgovor.

Kako „Blic” saznaje, pomoćnici su kolektivno podneli ostavke i za to obavestili direktorku, sindikate, upravni i nadzorni odbor.

– Direktorka nas stalno neopravdano kritikuje i omalovažava naše rezultate, pri čemu dolazi do narušavanja našeg profesionalnog integriteta. Često nas izlaže neprijatnim sastancima uz povišen ton. Neplaćeni prekovremeni rad je postao sve učestaliji. To je dovelo do iscrpljenosti koja narušava naše zdravlje – stoji između ostalog u obrazloženju pomoćnika koji su podneli ostavke.

U međuvremenu, po završetku radnog vremena, direktorka je održala sastanak sa stotinak radnika, koji su se ranije okupili, pružajući podršku pomoćnicima koji su dali ostavku. I novinarka „Blica” je prisustvovala ovom sastanku.

– Ne znate da napravite specifikaciju za nabavke, zbog čega kasnimo sa svim poslovima – obratila se oštro direktorka zaposlenima.

583975_torlak_lb

Pomoćnici su rekli da oni to ne treba da rade, jer nisu pravnici, a žalili su se i na omalovažavanje i teranje na prekovremeni rad.

– Upisujete nas da nismo ispunili radnu obavezu ako izađemo sa posla tačno na vreme. Nemamo osnovni materijal i teglice s urinom otvaramo bez rukavica – rekao je jedan od radnika.

U Ministarstvu zdravlja su upoznati sa celom situacijom i za „Blic” kažu da će danas poslati dve inspekcije da provere sve navode pomoćnika koji su podneli ostavke.

 izvor: http://www.srbijadanas.net/pobuna-u-torlaku/

Sonja Todorović/Verica Dragić, Blic

Foto: V. Lalić