Profesorka bila žrtva mobinga?

Profesorka bila žrtva mobinga?

Profesorka bila žrtva mobinga?

Viši sud doneo presudu protiv dekana Fakulteta umetnosti u Nišu. Duševni bol procenjen na 130.000 dinara, uz sudske troškove.

Viši sud u Nišu zabranio je dekanu Fakulteta umetnosti Suzani Kostić ponašanje koje predstvalja zlostavljanje na radu u odnosu na Hristinu Vuković Jovanović, vanrednog profesora klavira u ovoj visokoškolskoj ustanovi! Iako presuda kojom se Fakultetu nalaže da Hristini isplati 130.000 dinara na ime duševnih bolova i još 157.000 sudskih troškova još nije pravosnažna, predstavlja raritet kada je u pitanju dokazivanje mobinga na sudu.

– Ne likujem jer sam preživela pakao koji ne bih nikome poželela. Ni danas ne znam šta je dekana navelo na takvo ponašanje prema meni, jer privatno nismo bile u sukobu. Verujem da je htela da zaštiti ustanovu, ali se ispostavilo da joj je nanela štetu – kaže Hristina Vuković Jovanović.

A, sve je počelo krajem 2012, objavljivanjem oglasa za izbor vanrednog profesora za umetničku oblast klavir, u kojoj je Hristina prethodnih 10 godina radila najpre kao docent, pa i vanredni profesor. S obzirom na to da joj je isticao petogodišnji ugovor, prijavila se na konkurs kao jedini kandidat, ali tada počinju pritisci i pretnje…

– Jasno je rekla kako će učiniti sve da ne prođem na konkursu, vikala optužujući me da sam pet godina primala platu koju nisam zaslužila, te pretila da će fakultet ostati bez akreditacije jer ja, navodno, nemam dovoljan broj solističkih koncerata… Kolege su se distancirale od mene jer nisu želele probleme, a onda sam, posle jednogodišnje agonije, odlukom Senata, ponovo izabrana za vanrednog profesora – kaže Hristina.

BEZ KOMENTARA

Dekan  Suzana Kostić nije želela da komentariše presudu, ali je napomenula da će se oglasiti posle pravosnažnosti. Inače, nedavno je donela novu sistematizaciju radnih mesta i otpustila dvojicu stručnih saradnika – Vladimira Stanimirovića i Milana Đorđevića – koji ovakav razvoj situacije dovode u vezu sa slučajem Hristine Vuković Jovanović…

Izvor: www.vecernjenovosti.rs