Radnici Centra za socijalni rad u Banjaluci odlučni da stanu ukraj mobingu: U pripremi tužba protiv direktorke

Radnici Centra za socijalni rad u Banjaluci odlučni da stanu ukraj mobingu: U pripremi tužba protiv direktorke

Radnici Centra za socijalni rad u Banjaluci odlučni da stanu ukraj mobingu: U pripremi tužba protiv direktorke

Radnici će protiv Vere Sladojević podneti tužbu za mobing, a policija i tužilaštvo češljaju centar, po ranije podnesenim prijavama za zloupotrebu položaja. Četvoro radnika Centra za socijalni rad, koji su zbog pritisaka direktorke Vere Sladojević bili primorani da potraže pomoć psihijatra i mesecima su na bolovanju, odlučili su da okončaju ovu situaciju.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Angažovali su advokata, prikupljaju potrebne dokaze i naredne sedmice će tužiti Sladojevićevu zbog mobinga, koji traje skoro dve godine.

Protiv direktorke Sladojević je već podnesena i prijava za zloupotrebu položaja, koji istražuju policija i tužilašvo, a potvrdu smo dobili iz obe institucije. Zbog činjenice da je istraga u toku, još nema zvaničnih informacija.

Već mesecima u Centru vlada atmosfera straha i nepoverenja, radnici na posao dolaze pod sedativima, ne mogu da rade svoj posao i samo anonimno smiju da se požale na, kako kažu, torturu kojoj su izloženi.

– Većina nas zaista voli svoj posao i nekima je ovo prvi put da su na bolovanju. Nisu izostajali ni kada su im deca bila bolesna, ali u ovakvom stanju i uslovima ne mogu da rade – tvrdi jedan od radnika i dodaje da direktorka „samo želi da vlada, a ne mari za izuzetno štetne posledice svojih postupaka“.

Na teške optužbe radnika Vera Sladojević nema odgovora, nego je pretila istragom u vezi sa anonimnim prijavama, a medije izbegava i tvrdi da je pritišću. Za jednu od televizija ranije je izjavila da novinari stvaraju predstavu da u ustanovi nije ostao niko od radnika, te dodala da „Centar funkcioniše bez problema i bez radnika koji su na bolovanju“.

Ovu direktorkinu tvrdnju pobio je korisnik Centra za socijalni rad, koji je u postupku razvoda i, zbog osetljivosti slučaja, želi da ostane anoniman, a čije je ime poznato redakciji „EuroBlica“.

– Zbog toga što je direktorka Sladojević sa mog slučaja „smakla“ tri tima stručnjaka, koji su zbog njenih pritisaka posle toga odlazili na bolovanje, po dva meseca u Centru nismo imali kome da se obratimo za naš slučaj i dodelu starateljstva nad detetom. Postupak traje duže nego što je uobičajeno, mesecima me druga strana sprečava da viđam dete, što je za njega izuzetno štetno, a Centar je saučesnik u tome – rekao je korisnik.

Ovaj brakorazvodni postupak je jedan od spornih, zbog kojeg je i zatražena intervencija viših instanci. Radnici koji su bili zaduženi za slučaj, kažu da ih je direktorka primoravala da napišu kontradiktorno mišljenje i dete povere roditelju nasilniku, za kojeg su stučnjaci utvrdili da loše utiče na njega. Kada su zatražili da im svoj zahtev dostavi pismeno i objasni zašto to traži, počela su šikaniranja.

– Nismo dobili odgovor, nego obrazloženje kako smo bahati i trebamo se maknuti sa tog predmeta, što se i desilo – rekao je radnik Centra koji će direktoricu, takođe, tužiti za mobing.

Bojan Arula je jedan od retkih radnika koji otvoreno priča o katastrofalnom stanju u Centru za socjalni rad, a koji će biti jedan od potpisnika tužbe.

– Nema drugog načina da se reši ova situacija, jer i kada se vratimo na posao, dočekaće nas samo jači pritisci i ispaštaće korisnici. Sladojevićevu ćemo tužiti zbog šikaniranja, uplitanja u naš rad u pojedinim slučajevima dodeljivanja starateljstva nad decom i insistiranja da radimo mimo struke – rekao je Bojan Arula, jedan od četvoro radnika koji će potpisati tužbu.

Vera Sladojević je kadar DNS, a na funkciju je imenovala Skupština grada na osnovu koalicionog dogovora SNSD, DNS i SP.

Nakon kontrola, odluka o Centru

Skupština grada ima nadležnost da smeni direktorke Centra, ukoliko se utvrdi da svoj posao nije obavljala u skladu sa zakonom, izjavio je ranije gradonačelnik Igor Radojičić.

– Grad će osnovati svoju komisiju, ukoliko za tim bude potrebe i na bazi vlastitih nalaza, odlučićemo šta ćemo dalje uraditi. Ne možemo prejudicirati da li su primedbe korisnika opravdane, ali Skupština grada ima nadležnost da u Centru napravi organizacione, ali i kadrovske promene – rekao je Radojičić.

Balaban: Krivci će odgovarati

Potpredsednik GO DNS, Budimir Balaban, tvrdi da je čuo da „nešto ima i da se piše o Centru, ali ne zna detalje“.

– Dolazili su kontrolni organi u Centar i pre Vere i to treba što pre da se reši. Oni se bave sobom, a zaboravaljaju decu. Nekada su ih koristili jedni, sada ih koriste drugi i to je strašno – kaže Balaban.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija Budimir Balaban

Dodaje da „ako se utvrdi da je direktorica zloupotrebila položaj, ima da odgovara“.

– Šta vi mislite da, zato što je neko član ove ili one partije, mora biti amnestiran od odgovornosti – kaže Balaban.

Vesti: http://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/radnici-centra-za-socijalni-rad-u-banjaluci-odlucni-da-stanu-ukraj-mobingu-u-pripremi/x6c11zd