Skandalozna odluka sudije: Odbila tužbu za mobing kao „nedozvoljenu“

Skandalozna odluka sudije: Odbila tužbu za mobing kao „nedozvoljenu“

Skandalozna odluka sudije: Odbila tužbu za mobing kao „nedozvoljenu“

vest1Sudija Prvog suda u Beogradu Vesna Topić odbila je kao nedozvoljenu tužbu za mobing službenice Aleksandre Ristić protiv Biljane Pavlović, direktorke Direkcije za oduzetu imovinu Ministarstva pravde. Ova odluka dobija epitet apsurdne ako se uzme u obzir da je isti sud usvojio identične tužbe njenih kolega Jelene Vujanac i Ljubiše Mandića protiv direktorke Pavlović.

Prvi sud u Beogradu usvojio je tužbe mlađeg saradnika Ljubiše Mandića i šefa odseka za računovodstvo Jelene Vujanac, u kojima su naveli da ih direktorka Biljana Pavlović šikanira, oduziman im poslove, ponižava, primorava ih da špijuniraju kolege. Mobing je počeo 20. septembra prošle godine, kada je direktorka Pavlović preuzela funkciju, i trajao je šest meseci, sve do podnošenja tužbi.
Tužbu je podnela i njihova koleginica Aleksandra Ristić, takođe zaposlena u računovodstvu. Ona je navela identične optužbe kao i njene kolege iz kancelarije.

– Jelenu i mene direktorka je pozvala u kabinet i rekla nam da će dati otkaze našim koleginicama, a ukoliko kažemo šta planira, “nećemo znati šta nas je snašlo”. U novembru prošle godine bez ikakvog objašnjenja su mi oduzeti poslovi plaćanja koje sam do tada radila. Kada sam se protiv toga bunila, tražila poslove, zaprećeno mi je otkazom, uz reči da ne radim ništa. Dva meseca sam dolazila na posao i nisam dobijala posao. Zbog psihičke tenzije koja je nastala zbog pretnji otkazom otišla sam na bolovanje i godišnji odmor – piše u tužbi Aleksandra Ristić, koja traži odštetu dva miliona dinara.
Međutim, ovu tužbu odbila je sudija Vesna Topić rešenjem da je “nedozvoljena”.

U obrazloženju odluke sudije Topić stoji da je Aleksandra Ristić pre obraćanja sudu, pošto tuži državu Srbiju, trebalo da podnese predlog za mirno rešavanje spora Republičkom pravobranilaštvu.

Međutim, ovo obrazloženje ne samo što je besmisleno već se krši sa Zakonom o parničnom postupku, kaže profesor Dalibor Grujić.

– Tačno je da 193. član zakona određuje navedeno u obrazloženju, međutim, drugi stav istog člana određuje da u slučaju zlostavljanja na radu tužitelj prijavu podnosi direktno poslodavcu. Pošto poslodavac u roku nije odgovorio, zaposleni ima pravo da tužbu podnese sudu i prijava ni u kom slučaju ne sme da bude odbijena, inače sudija krši zakon – smatra Grujić.

„Neznanje, ili nešto drugo“

Advokat službenika koji je pisao sve tri prijave Aleksandar Olenik ocenio je da je odluka sudije skandalozna. „Nismo sigurni da li je razlog za ovakvo postupanje neznanje i nezainteresovanost ovog sudije ili je u pitanju nešto drugo. Sigurni smo da će Viši sud uvažiti našu žalbu. Međutim, poslednji put u sličnoj situaciji Višem sudu u Beogradu je trebalo više od dve godine da odluči po žalbi“, rekao je Olenik.

Blic.rs 03. 09. 2013.