SRPSKI ŠEFOVI STROŽI OD KOREJACA – radnik „Jure“ prošao pakao zbog slobodnog dana za sahranu

SRPSKI ŠEFOVI STROŽI OD KOREJACA – radnik „Jure“ prošao pakao zbog slobodnog dana za sahranu

SRPSKI ŠEFOVI STROŽI OD KOREJACA – radnik „Jure“ prošao pakao zbog slobodnog dana za sahranu

Lokalni menadžeri, Leskovčani, vrše na radnike puno veći pritisak od samih Korejaca u „Juri“, otkrivaju za „Blic“ radnici ove fabrike. S druge strane, menadžeri tvrde da su i sami pod pritiskom.

Radnik korejske firme „Jura“ u Leskovcu tvrdi da je prošao kroz pakao da bi dobio samo jedan dan, umesto pet zakonom dozvoljenih slobodnih dana, kako bi sahranio člana uže porodice. Radniku ove fabrike za proizvodnju kablova za automobilsku industriju umro je deda o kome se starao i s kojim je živeo u zajedničkom domaćinstvu. Pozvao je menadžera, Leskovčanina, kako bi zatražio slobodan dan.

– Rekao mi je: „Ne zanima me nikakav deda, ni pokojnik. Moraš da se pojaviš u fabrici, živ ili mrtav.“ Celu noć sam plakao od besa. Sutradan sam otišao kod Korejca koji je mom menadžeru šef. Rekao mi je da je trebalo njega da zovem i da bi mi dao slobodan dan. Izrazio mi je saučešće i pitao da li mi treba pomoć – priča radnik koji se javio „Blicu“.

Ovaj slučaj potvrđuje navode zaposlenih da su radnicima od poslodavaca iz Južne Koreje mnogo veći problem domaći menadžeri.

Ne zanima me nikakav deda, ni pokojnik. Moraš da se pojaviš u fabrici, živ ili mrtav

– Oni su veći katolici od pape. Ne prezaju ni od čega kako bi upisali bod više kod poslodavca – tvrdi sagovornik „Blica“ koji je zahtevao anonimnost zbog straha od otkaza.

Posle serije tekstova „Blica“ o obespravljenim radnicima „Jure“, na Fejsbuku se imenom i prezimenom žigošu menadžeri iz Leskovca. Iz straha od posledica to ne rade radnici, već njihovi rođaci. Jedan od menadžera se javio „Blicu“ i ispričao svoju verziju.

– Osećam se kao na giljotini. Ispada da smo mi zločinci koji mrze svoje sugrađane, što je daleko od istine. Pet godina sam čekao posao i dobio ga u zahtevnoj firmi. Ništa ne radimo na svoju ruku, već dobijamo uputstva. Ako jedna smena prebaci normu, Korejci to smatraju i našim uspehom, ako dođe do zastoja, mi dobijamo ukor i kaznene poene. Priče o zlostavljanju su izmišljene. Reč je o fabrici sa 1.500 radnika i moguće je da se nekome nanese nepravda – priča ovaj menadžer.

Naš sagovornik, menadžer u toj firmi kaže da nikada nije kontrolisao ko i koliko odlazi u toalet, ali priznaje da to čine neke njegove kolege.

Veliki je strah od gubitka posla i kod nas šefova, a mi igramo po principu: veži konja gde ti gazda kaže

– Veliki je strah od gubitka posla i kod nas šefova, a mi igramo po principu: veži konja gde ti gazda kaže – veli ovaj tridesttrogodišnji menadžer.

Pandorina kutija

Odbijanje menadžmenta „Jure“ da radnicima odobri slobodan dan za prvomajske praznike i štrajk koji je usledio otvorio je Pandorinu kutiju iz koje su izronili nezadovoljni radnici sa svojim pričama o mobingu koji sprovode Korejci, ali i menadžeri iz Leskovca. Tokom razgovora s više zaposlenih u toj firmi „Blic“ je došao do saznanja da se radnicima ne dozvoljavaju česti odlasci u toalet po kojima ih jure menadžeri ako se duže zadrže, ali i konstantnim pretnjama otkazima ako dođe do zastoja u proizvodnji ili učestalih bolovanja.

 

Izvor: http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/srpski-sefovi-strozi-od-korejaca-radnik-jure-prosao-pakao-zbog-slobodnog-dana-za/ys3423s