TORTURA U FABRICI OLIMPIAS U NIŠU: Ne smeš da piješ vodu, ni sa kim da pričaš, toalet se koristi samo na pauzi!

TORTURA U FABRICI OLIMPIAS U NIŠU: Ne smeš da piješ vodu, ni sa kim da pričaš, toalet se koristi samo na pauzi!

TORTURA U FABRICI OLIMPIAS U NIŠU: Ne smeš da piješ vodu, ni sa kim da pričaš, toalet se koristi samo na pauzi!

Zaposleni u fabrici „Olimpiasu Nišu, koja radi za italijanskiBeneton“, žalile su se na to da ne mogu da koriste toalete kada god imaju potrebu, jer su zaključani pa mogu da idu samo tokom pauze. Iako je i inspekcija zaista zatekla zaključane toalete, poslodavac na ovaj nin, objašnjavaju, nije prekršio zakon.

Radnice ove fabrike više puta su se obraćale redakciji Južnih vesti, uz zahtev da ostanu anonimne. One tvrde da u toalet mogu samo tokom pauze, iako mnoge zbog lošeg zdravlja ne mogu dugo da trpe.

Takođe, one su navele da posle bolovanja trpe odmazdu šefova, koji ih tada, po kazni, “šetaju” iz jednog sektora pogona u drugi.

– Vodu ne smeš da piješ dok radiš, ne smeš ni sa kim da pričaš, da odes u WC. Postaju sve gori, a na kraju kažu “pa država je kriva, ona je dala vama male plate, ne mi“.

Za svaku grešku dele opomene pred otkaz. Ako se razboliš, ne dao Bog da odes na bolovanje. E tu je tek hajka na tebe, pozivi i sve ostalo – kazala je jedna zaposlena.

Inspekcija reagovala

Iz inspekcije rada kažu da su radnici više puta anonimno prijavljivali nepravilnosti u fabrici, a između ostalog i zaključane toalete. Da su vrata tih prostorija “pod ključem” utvrdila je u više navrata i njihova kontrola.

Tokom kontrole 5. maja 2016. inspektor rada zatekao je zaključan toalet u objektu 16, sa istaknutim obaveštenjem da se ključevi toaleta nalaze kod administratora.

Kao razlog zaključavanja navedena je bezbednost ličnih stvari zaposlenih koje se nalaze u svlačionicama jer se u istoj zgradi nalaze 2 firme.

Poslodavcu je naloženo da omogući neometano korišćenje toaleta u roku od 5 dana i on je postupio po naloženim merama – navode iz inspekcije.

Dodaju da su kasnije u dva navrata ustanovili da zaposleni mogu “da neometano koriste toalete”.

Međutim, u kontrolama koje su radili tokom juna i jula ove godine, ponovo su zatečeni zaključani toaleti.

Izgovor je ponovo “bezbednost ličnih stvari zaposlenih”, jer se, kako objašnjavaju, toaleti se nalaze u međuprostoru i koriste ih 2 firme. Ključevi su, navode, bili “kod 7 zaposlenih čija su imena bila istaknuta na oglasnoj tabli”.

Inspektori rada predložili su da poslodavac obezbedi veći broj ključeva, koji će da se nalaze u svakoj proizvodnoj liniji i kod šefa linije kako bi se omogućilo korišćenje toaleta kada je međuprostor zaključan – naveli su.

Ali nema kršenja zakona u fabrici.

Iako je zakonom propisano da poslodavac mora da „obezbedi zaposlenima toalete“, nije precizirano da oni moraju da budu otključani.

Iz inspekcije navode da u ovom delu fabrika tako nije prekršila zakon, iako zaposleni moraju da tragaju za ključevima u slučaju nužde.

Takođe kažu da radnici „Olimpiasa“ nisu imali prigovore tokom inspekcijske kontrole, a zaposleni tvrde da imenom i prezimenom ne izlaze sa žalbama iz straha.

– Pitaju nas, zaposlene, iz inspekcije da li ima problema. Ko sme da kaže ispred njih da problem postoji? Niko, sve ćutimo ko zalivene. Inspekcija utvrdi da nema propusta i ode. Kao i u svim ostalim fabrikama – navodi jedna od zaposlenih.

U izveštaju koji su novinarima dostavili iz inspekcije navodi se da je bilo još nekoliko kontrola, kada su uočene povrede Zakona i ugovora o radu u oblasti prekovremenog rada, kao i nepravilnosti u primeni propisa o bezbednosti na radu, kada je kompaniji naloženo da “izdaju zaposlenima sredstva i opremu za zaštitu disajnih organa kao i da za zaštitne maske obezbede ispravu o usaglašenosti sa propisanim tehničkim uslovima”.

Takođe, naloženo je da odluka o prekovremenom radu bude pismena, a da li se poštuje, inspekcija će kontrolisati ubuduće. Iz inspekcije navode i da su sve ove „nepravilnosti“ ispravljene.

Kompanije koje rade za “Beneton” – bez kontakta

Nekoliko firmi koje su registrovane na adresi Pantelejska 58, koje su na parceli nekadašnjeg „Niteksa“, nemaju istaknut ni kontakt telefon, ni imejl adresu, pa novinari nisu mogli da kontaktiraju rukovodstva. Na sajtu APR-a istaknut je samo broj firme „Olimpias Srb“, međutim, on nije bio u funkciji kada su novinari pozivali.

„Olimpias Knitting Srbija“ i „Tuscan family“, čiji su vlasnici takođe Italijani ili italijanske firme, nemaju istaknut nikakav kontakt osim fizičke adrese. Zbog toga su novinari poslali pitanja rukovodstvu fabrike poštom, te zasada čekamo odgovore.

Podsetimo, nekadašnju nišku fabriku tekstila „Niteks“ prvobitno je kupio italijanski „Beneton“, da bi prošle godine posao preuzela „Olimpias group“.

Izvor: www.vestinet.rs